Ingrediënten

  1 komkommer, geschild, zonder zaadjes en grofgehakt
  1-2 teentjes knoflook
  1 rode Spaanse peper, grof gehakt
  1 kleine rode ui, grofgehakt
  500 gram rijpe tomaten, zonder zaadjes en grofgehakt
  handvol verse koriander en muntblaadjes, fijngehakt
  2 eetlepels sojasaus
  2 eetlepels olijfolie
  sap van 2 limoenen
  5 eetlepels rijstazijn
  1 eetlepel geraspte gember
  5 eetlepels olijfolie (voor de pesto)
  25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  rasp en sap van 1 limoen (voor de pesto)
  50 gram pijnboompitten
  75 gram verse koriander (voor de pesto)

Bereidingswijze

Nodig: keukenmachine Voor 4 personen. Doe de komkommer, tomaat, rode ui, Spaanse peper en knoflook in de keukenmachine en hak ze fijn. Doe de geraspte gember, rijstazijn, sap van 2 limoenen, sojasaus, en 2 eetlepels olijfolie erbij en laat de machine nog even draaien. Meng de gehakte koriander en muntblaadjes door het mengsel. Breng de soep op smaak met zout en peper en zet hem minstens 3 uur, maar bij voorkeur een hele nacht in de koelkast, zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Maal de 75 gram koriander, pijnboompitten, sap en rasp van 1 limoen, de Parmezaanse kaas en 5 eetlepels olijfolie met 1/2 theelepel zout tot een min of meer gladde pasta (de pijnboompitten moeten nog een beetje structuur aan de pesto geven). Serveer de gazpacho in kommen en garneer hem met de pesto en een scheutje olijfolie.