Ingrediënten

  12 kleine of 6 grote saucijsjes
  4 tomaten, in kleine stukjes
  100 gram oud witbrood, korsten verwijderd
  2 uien, gesnipperd
  2 eetlepels olijfolie
  2 wortels, in kleine blokjes
  3 tenen knoflook, fijngehakt
  bouquet garni (takje peterselie, takje tijm en laurierblad samengebonden met keukentouw)
  300 ml witte wijn
  1 blik witte bonen (800 gram), uitgelekt en afgespoeld

Bereidingswijze

Nodig: ingevette ovenschaal, aluminiumfolie, keukenmachine

Voor 4-6 personen.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en bak de ui, wortel, knoflook en tomaten 5 minuten op matig vuur. Voeg de bonen en wijn toe en leg het bouquet garni erbij. Voeg zout en peper toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat het 5 minuten sudderen.

Verhit in een grote koekenpan de rest van de olie en bak de saucijsjes op middelhoog vuur rondom bruin aan. Neem ze uit de pan.

Schep de helft van het bonenmengsel in een ovenschaal en leg de saucijsjes erop. Verdeel de rest van het bonenmengsel over de worstjes. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak het gerecht 45 minuten in het midden van de oven. Maal intussen het brood in een keukemachine tot niet al te fijn kruim.

Neem het gerecht uit de oven, verwijder de folie en strooi het broodkruim over de schotel. Zet de schaal terug in de oven en bak het gerecht nog 20 minuten tot de broodkruimels goudbruin en knapperig zijn. Serveer met een groene salade.