Ingrediënten

  1 knolselderij
  150 ml soepele rode wijn, bijvoorbeeld merlot
  2 eetlepels bramenjam
  1 sjalot, fijngesnipperd
  3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  1 bekertje crème fraîche (125 gram)
  4 eendenborstfilets, op kamertemperatuur
  nootmuskaat
  1 bakje bramen (125 gram)

Bereidingswijze

Nodig: staafmixer, aluminiumfolie Voor 4 personen. Snij de knolselderij in plakken en snij de schil weg. Snij de plakken in blokjes van 1 bij 1 cm. Kook de knolselderij in water met zout in 15 minuten gaar. Snij de vetlaag van de de eendenborstfilets kruislings tot het vlees in. Bestrooi de filets met zout en peper. Bak de filets in een koekenpan 5 minuten op het vel. Keer het vlees en bak de filets nog 2 minuten. Giet intussen de knolselderij af. Pureer de knolselderij met de staafmixer. Roer de crème fraîche, tijm en zout en peper naar smaak erdoor. Hou de puree in een pan op laag vuur warm. Neem de eendenborstfilets uit de pan en laat ze onder aluminiumfolie rusten. Schenk het bakvet op 2-3 eetlepel na uit de pan. Fruit de sjalot in het bakvet. Roer de jam erdoor. Voeg de wijn en de bramen toe en laat de jus een minuut of 3 inkoken. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Snij de eendenborst in plakjes en verdeel over 4 borden. Schep de bramensaus over het vlees en serveer met de knolselderij-tijmpuree.