Ingrediënten

  een stuk belegen kaas van 200 gram
  zout en peper
  2 kleine courgettes (ca 300 gram)
  1 theelepel citroensap
  2 eetlepels olijfolie extra vierge
  1 teentje knoflook
  1 lente ui
  160 gram koude boter
  300 gram + een beetje bloem
  1 ei
  250 gram ricotta
  1 bosje basilicum

Bereidingswijze

Voor 6 stuks. Maak de courgettes schoon en rasp ze fijn. Roer er een halve theelepel zout doorheen en zet weg. Rasp de kaas grof. Meng voor het deeg 300 gram bloem met een halve theelepel zout en 50 gram geraspte kaas. Voeg de boter in blokjes en 6 eetlepels koud water toe. Kneed eerst met de deeghaken van een handmixer en vervolgens met de hand tot een glad deeg. Halveer het deeg en verpak de deeghelften in vershoudfolie. Zet ongeveer 30 minuten in de koelkast. Doe de courgette in een zeef en druk hem goed uit. Maak de lenteui schoon en snij hem in dunne ringen. Pel en snipper de knoflook. Verhit de olie in een pan en fruit er de lenteui en de knoflook 4 minuten in. Voeg na 2 minuten de courgettes toe. Breng op smaak met het citroensap en peper. Pluk de basilicumblaadjes van de takjes. Houd enkele blaadjes apart om te garneren. Hak de overige blaadjes grof. Roer 100 gram geraspte kaas, de ricotta, het ei en het gehakte basilicum door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Roer het geheel door het courgettemengsel. Verwarm de oven voor op hetelucht: 175 graden, elektrisch: 200 graden, gas: stand 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel elke deeghelft in drie gelijke stukken. Rol elk deel op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel (ca 15 cm doorsnee). Leg de cirkels op de bakplaat. Verdeel de courgettevulling over de deegplakken en laat rondom een rand van 2 cm vrij. Vouw de deegranden om de vulling. Bestrooi met de rest van de kaas. Bak 25 tot 30 minuten in de oven. Laat iets afkoelen en garneer met de overige basilicumblaadjes.