Ingrediënten

  120 gram ontpitte (medjool) dadels
  75 gram pecannoten
  75 gram amandelen
  vanillemerg van 1 vanillestokje
  2 eetlepels honing
  2 blikken volvette kokosmelk, a 400 gram
  nog 2 bananen
  3 gepelde en fijngehakte bananen
  12 eetlepels lichte, fijne rietsuiker
  flinke snuf gemberpoeder
  voor garnering evt. geraspte pure chocolade
  limoensap van 1 limoen

Bereidingswijze

Extra nodig: staafmixer of keukenmachine sprinvorm doorsnede 20 cm Voor 6-8 personen. Zet de kokosmelk ruim een uur tevoren in de koelkast. De kokosmelk zal zich splitsen: de dikke room die we nodig hebben voor dit recept komt bovendrijven. Maak de bodem: Mix de noten in de keukenmachine tot grof kruim. Voeg de dadels, 1 eetlepel honing en gemberpoeder toe en pulse een paar keer tot het een samenhangend geheel is. Druk het mengsel in de sprinvorm met de vingertoppen gelijkmatig uit, maak een 1 cm hoge, opstaande rand. Laat in de koelkast opstijven. Maak de bananenkaramel. Doe de suiker in een pan met de geprakte banaan, zet hem op halfhoog vuur en laat het mengsel zachtjes pruttelen tot de karamel dik en donkerbruin is. Dit duur 3 tot 5 minuten. Pel de twee andere bananen voor de afwerking en snij ze in dunne plakjes. Wentel ze door het limoensap en leg ze in een gelijkmatig patroon op de taartbodem. Giet de karamel als hij koud is over de plakjes banaan, strijk de bovenkant glad en zet de vorm weer in de koelkast. Schep de dikke witte kokosroom uit het blik in een kom (het overgebleven water is geschikt om in smoothies en soepen te verwerken, dus gooi het niet weg). Voeg 1 eetlepel honing en het vanillemerg toe en klopt tot het een dikke massa is, net als geklopte slagroom. Zet de kokosroom 20 minuten in de koelkast. Klop vlak voor je de taart gaat eten de kokosroom nog eens op, schep hem op de karamellaag en maak er met de bolle kant van een lepel mooie krullen in. Als je wilt kun je de bovenkant met geraspte pure chocolade bestrooien.