Ingrediënten

  zonnebloemolie en margarine
  1 el bruine suiker
  ca. 750 gram hamlappen
  stukje gember of 1 tl gemberpoeder
  2 grote uien
  3 – 4 teentjes knoflook (of 3- 4 tl gemalen knoflook)
  1 prei
  1 tl djintan
  3 kemirinoten of 2 el gemalen kemiri
  1 tl ketoembar
  2 dl ketjap manis (of andere zoete ketjap)
  3 el citroensap
  1 of 2 lomboks of 1 tl sambal djoeroek
  peper, zout
  1 of 2 stukjes steranijs
  ev. bouillonblokje of klare bouilon

Bereidingswijze

Snijd het vlees in stukjes (plakjes of blokjes wat je maar wilt). Doe het vlees in een kom en voeg zout, peper en gember toe. Laat dit ca. 30 minuten intrekken. Maak intussen de marinade.

Snipper uien, knoflook, lomboks en gewassen prei in fijne stukjes en doe dit in een kom. Voeg de gemalen kemiri(noten), ketoembar, djintan, ketjap, citroepsap en bruine suiker toe. Roer dit door tot een marinade.

Voeg marinade en vlees bijeen, roer het goed door elkaar en laat de marinade afgedekt goed intrekken (liefst 1 nacht in de koelkast).

Doe voor de bereiding alles in een zeef en laat het uitlekken. Bewaar de marinade want dit voeg je straks weer toe. Verhit olie en margarine in een wok en schroei het vlees snel rondom dicht. Voeg de marinade beetje bij beetje toe (laat het steeds weer even aan de kook komen als je een scheutje toevoegt). Na het laatste scheutje op een laag pitje een half uur laten pruttelen (regelmatig even omscheppen).
Voeg wat kokend water (met bouillonblokje) of klare bouillon toe als het te dik wordt of teveel vocht verdampt. Zorg dat het vlees ongeveer onder het vocht blijft.

Eet er (pandan)rijst of chinese mie bij (de ketjapsaus is overigens heerlijk over de rijst).