Ingrediënten

  4 sjalotten, ragfijn gesneden
  1/2 liter creme fraiche
  8 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  boter om in te vetten
  1,5 kg vastkokende aardappelen

Bereidingswijze

Extra benodigdheden: springvorm van 26 a 28 cm.

Voor 4 tot 6 personen.

Schil de aardappelen en snij ze in zeer dunne plakjes (het liefst 1,5 mm).

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg een passend stuk bakpapier op de bodem van een beboterde springvorm van 26 a 28 cm. Leg vier plakjes bladerdeeg licht overlappend tegen elkaar aan en rol ze uit tot een lap waarmee je de vorm bekleedt, met nog een rand erover.

Leg een dun laagje aardappel in de vorm. Doe er wat room en sjalotten over, plus zout. Herhaal dat 3 of 4 keer tot alles op is, eindig met room.

Rol nog vier plakjes bladerdeeg uit voor een deksel en leg dat erop. Knijp de randen goed dicht en snij overtollig deeg weg. Maak in het midden een schoorsteen – een gat met een opgerold stukje papier – om de damp te laten ontsnappen.

Bak de pastei ongeveer een uur. Prik met een satestokje om te voelen of de aardappelen gaar zijn. Ga anders rustig door met bakken en dek zonodig de bovenkant af met aluminiumfolie tegen te bruin worden.